7 regler för överlevnad i relationer med paranoid

Smärtsam svartsjuka, dagliga förhör med beroende om vem du äter lunch, hur kollegor tittar på dig och varför återvände du hem nio minuter senare än vanligt … Det är extremt svårt att uthärda en sådan attityd från partnerens sida. Hur man rättar till situationen?

Om en partner har paranoida lutningar kan de sedan intensifieras eller försvagas med tiden. Men de kommer alltid att vara en "bakgrund" av relationerna. Paranoia manifesterar sig som en önskan att upprätthålla kontrollen till varje pris. I ett kärleksförhållande innebär detta vanligtvis att en partner kan samla in information om dig, förhöra dig, söka, spåra dina rörelser, justera fällorna, skulden för lögner, studera innehållet i din telefon och dator.

Detta beteende verkar inte konstigt för honom, och han kan till och med försöka övertyga dig om att hans handlingar är ganska rimliga och motiverade. Bli inte lurad – han försöker bara bli av med ångest för att plåga honom på din bekostnad.

Det är omöjligt att veta allt som händer i en annan persons liv, till detaljerna och vem som behöver det? Vill du verkligen veta hur många gånger din partner besökte toaletten, eller ta reda på vad han betraktar din mamma tik, eller lyssna https://www.fouadkhouryhosp.com/strumpor-bakom-soffan-och-stubb-varfor-dessa-sm/ på historien om hur servitören bröt plattan under lunchen? Självklart inte. Därför utvärderar vi vilken information det är värt att dela.

Sådana människor funderar oändligt på varje bagatell – till synes förolämpningar, bedrägerier som inte riktigt var. Vad de anser fakta är ofta bara frukten av deras fantasi. Paranoia påverkar mycket negativt den fysiska och mentala hälsan hos båda partnerna. Om en älskad lider av överdriven misstänksamhet, men du älskar honom och inte vill dela, är det vad du kan göra:

Ge inte upp dina känslor och upplevelser under press av en partners misstankar, kom ihåg din oskyldighet

1. Säg bara att du vill ha en hälsosam relation. Diskutera ämnet så att partneren inte känner hot eller aggression: Berätta om dina känslor, om de åtgärder som orsakade oenigheten, att du vill normalisera och utveckla relationer. Kanske måste du vara lite med en "ryckig platta" och upprepa om och om igen att grundlösa anklagelser och ständig övervakning påverkar din andliga hälsa och välbefinnande negativt.

2. Sök en psykolog för hjälp. Psykoterapi för ånga kan vara effektiv för att övervinna det negativa inflytandet från paranoia från en av partnerna. Bjud in att kontakta en familjeterapeut. Med tanke på det misstro som alltid följer med paranoia kan de första sessionerna äga rum mycket hårt. På grund av hans misstänksamhet kan partneren otroligt relatera till själva idén om terapi.

Det är viktigt att inte rusa, ge en partner möjlighet att lära känna terapeuten bättre och prata om sina erfarenheter i en bekväm takt för honom. Ge inte upp dina känslor och upplevelser under press av en partners misstankar, kom ihåg din oskyldighet. Kom ihåg att hans ohälsosamma idéer inte har något att göra med verkligheten.

3. I inget fall vädjar inte skyldig om oskyldig. Håller inte med falska anklagelser. Jag arbetade med ett par där min man, efter oändliga förolämpande förhör från sin fru, "medgav" att han kysste en annan kvinna, även om han faktiskt inte gjorde detta. Enligt honom ville han helt enkelt stoppa frågorna och beslutade att det skulle bli lättare att uppnå. Tyvärr gjorde hans erkännande bara mer upprörd hans hustrus misstankar och som ett resultat ansökte hon om skilsmässa.

4. Glöm inte att ta hand om dig själv. Hitta ett sätt att koppla av och lindra känslomässig stress: yoga, sport eller fysisk utbildning, andningsövningar hjälper bra. Hälsosam kost är mycket viktigt. Om du på grundval av problem i relationer i din relation har utvecklat depression eller orolig störning, kan du behöva mer allvarlig behandling.

5. Be om stöd från en person du litar på. Det kan vara en vän, kollega, psykoterapeut. Om du har någon som kan lyssna, utan att fördöma och ta dina erfarenheter på allvar, kommer detta att ge dig lättnad och kommer att hjälpa till att upprätthålla en balans medan du löser de ackumulerade problemen. Paranoida partners känner sig ofta väldigt ensamma: skam tillåter dem inte att berätta om vad som faktiskt händer i en relation. Tyvärr förvärrar detta bara deras isolering.

6. Ta en paus i en relation. Detta gör att du kan tänka allt lugnt, långsamt. Om du bor tillsammans, tänk på om du tillfälligt kan flytta till en annan plats. Även om din avgång kan skrämma din partner är det mycket viktigt att kunna hantera vad som händer i en lugn miljö för att hitta rätt lösning för er båda.

7. Diagnostisera inte dig själv. Paranoya är ett tecken på allvarliga psykeproblem, såsom depression, post -traumatisk stressstörning, psykos, paranoid personlighetsstörning, schizofreni eller schizo -appetiserande störning. Försök inte att göra en diagnos på egen hand själv. Kontakta en specialist som korrekt kan utvärdera hela symtomen.

Om partnerens misstankar har berövat dig ett normalt liv, var inte rädd, det kan returneras.